Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2013. Március 05. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Yin és Yang a táplálkozásban

Yin és Yang a táplálkozásban

A Dombóvári Herbárium közössége márciusi összejövetelének ismét a Művelődési Ház adott helyet.

A hónap előadásában Ilia Irma természetgyógyász a makrobotikus táplálkozás egészségvédő hatásával ismertette meg az érdeklődőket. Ez az ősi keleti táplálkozási rendszer elsősorban a növények energetikai egyensúlyán alapul, és követi a természet rendjét, például a termés idejét, az évszakok váltakozását.

Szemléletük szerint a szervezet energia egyensúlyát az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő Yin és Yang energiák áramlásának harmóniája tartja fenn. A tápanyagokat is a Yin-Yang skálán sorolják. A skála szélső végein elhelyezkedő tápanyagok mérsékelten fogyaszthatók. A táplálékunk legnagyobb részét a középtájon elhelyezkedő gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből ajánlott összeállítani.

A makrobiotika nem tiltja, igaz nem is ajánlja a húsok, édességek fogyasztását. Nem követeli meg, hogy életstílusunkat, netán vallásunkat megváltoztassuk, hanem egyéni diétát ajánl. A hazai követőktől nem várja el a teljes növényi táplálkozást, sem azt, hogy ételeinket nyersen fogyasszuk, hiszen az emésztőrendszerünket aránytalanul megterhelné.

A magyar gasztronómiai hagyományokkal összeegyeztetve is jól alkalmazható. Ezt bizonyította az Irma asszony által makrobiotikus módon készített göngyölt zöldségek, sütemény, desszert, melyeket a jelenlévők a hosszas beszélgetés közben elfogyasztottak.

A Dombóvári Herbárium egyre bővülő csoportja április első péntekén tartja következő összejövetelét, melyre szeretettel várják az új látogatókat.

Bordi Anna fitoterapeuta, a közösség vezetője, Dombóvár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 03. 08:48, csütörtök | Helyi

Új, 29 férőhelyes parkoló épül a dombóvári vasútállomással szemben

A kiviteli munkákra vonatkozó szerződés aláírására és a munkaterület átadására a október 2-án került sor.

2024. Október 01. 13:42, kedd | Helyi

„Fekete István nyomában” XVI. Természetismereti, életrajzi, terepi akadályverseny

A „Fekete István Emlékösvény” körülbelül 6 km-es szakaszán lebonyolításra kerülő, természetismereti és az író a környékhez kapcsolódó emlékeivel, írásaival foglalkozó vetélkedőre 3 fős csapatok jelentkezését várják.

2024. Szeptember 30. 10:00, hétfő | Helyi

Abszolút Világbajnok Gasparics Zoltán

Gasparics Zoltán az IBFA szövetség által Olaszországban, Pomeziaban évente megrendezett 27. Mr. & Ms. World IBFA testépítő világbajnokságon kategóriájában világbajnoki címet szerzett.

2024. Szeptember 30. 08:24, hétfő | Helyi

Sportágválasztót rendeztek Dombóváron

A sportegyesületek lelkesedése, az iskolák magas számú részvétele igazán kiváló hangulatot teremtett a város legnagyobb sporteseményén, nagy nyüzsgés volt az Újvári Kálmán Sporttelepen és a Farkas Attila Uszoda udvarán.