Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Július 04. 09:05, csütörtök | Belföld
Forrás: sziget.hu

VOLT Fesztivál-Napi ajánló

VOLT Fesztivál-Napi ajánló

Napi ajánló – Második nap.

A második nap stílusosan a kettes szám bűvöletében fog kiteljesedni: számos olyan zenekar lép majd fel, melyek a közelmúltban adták ki második nagylemezüket, másodszor járnak Magyarországon vagy akár éppen a VOLT-on. A legnagyobb durranásokat a másodikosok közül az angol Hurts-től illetve Bonobo-tól várhatjuk, a magyar felhozatalból pedig a visszatérő Emil.Rulez! vagy az új lemezét bemutató Kerekes Band koncertje ígérkezik igazán izgalmas programnak, de ma lép fel a Knife Party, a Parkway Drive, a Klangkarussell, DJ Fresh és a Quimby is.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A Telekom Nagyszínpad programját csütörtökön 16:30-kor az egyik legütősebb rock-büszkeségünk, a Subscribe indítja el. Aki valaha járt már koncertjükön, az jól tudja, hogy ha ők egyszer elkezdik, akkor tényleg „el is kezdik” a koncertet: a várható pogó porfelhőjét nagy valószínűséggel Sopron belvárosában is látni lehet majd. Utánuk a nem kevesebb lendülettel dolgozó, ausztrál Parkway Drive lép majd színpadra hatkor, akik Budapest után most vidéken is bemutatkoznak a magyar közönségnek. A metalcore ötösfogattól az est második nagyszínpados magyar produkciója, az elmaradhatatlan Quimby veszi át a stafétát, fél tíztől pedig az angol Hurts kezdi meg várva-várt műsorát. A hűvös-romantikus szinti-duó pár hete megjelent második nagylemezével érkezik, így a soproni közönség az elsők között tesztelheti le élőben az új dalokat. Éjjel fél tizenkettőkor a szintén ausztrál gyökerekkel rendelkező Knife Party rakja fel az i-re a pontot. Az electro house duó tagjai nem ismeretlenek a magyar közönség előtt: a Pendulum két tagja alkotja ezt a zenekart, azaz nem nehéz kitalálni, hogy mekkora energia,- és basszusbombák fognak robbanni a levegőben.

Az OTP Bank-Petőfi Rádió színpadon déltől SanFranciscoBeat és aznapi társa Zajac kezdik a lazulós-heverészős délutáni felvezetést, utánuk pedig a színpadon a szövegcentrikus, hip-hopos elemekkel színezett játékzenében utazó Indigo Utca, majd a We Are Rockstars kezd ezen a napon 17:20-kor. A számos nagysikerű zenekart megjárt tagokból álló, Ligeti Gyuri vezette indie-rock együttes a közelmúltban adta ki második nagylemezét, amit nemes egyszerűséggel Second címre kereszteltek. Az utánuk fellépő Kerekes Band a VOLT-ot választotta ki, hogy új albumát, a Folklore Band-et bemutassa a nagyérdemű előtt, így az ethno-funk-rock-alakulat egy világpremierrel emeli rendezvényünk fényét. 20:00-tól az idén 15 éves Neo foglalja el a színpadot, utánuk pedig a kétlemezes Compact Disco enged betekintést szenvedélyes világába. Az év végére ígért új albumról még nem, de a korábbiakról mind előad majd a fesztivál-kedvenc Vad Fruttik, hogy megágyazzon az este egyik legjobban várt eseményének, Bonobo szeánszának. Az eredetileg Simon Green névre keresztelt zenész egy teljes zenekarral karöltve turnéztatja friss downtempo-trip-hop örömutazását, ami a forró nap után biztos felüdüléssel szolgál a felhevült testeknek. Akiknek ez után is marad még energiája és lendülete az éjszakára, azoknak tökéletes programot jelent majd a világhírű brit drum and bass-iparos, Dj Fresh 02:30-kor induló programja, illetve a magyar Chris.Su afterszettje. Ami Fresh-t illeti; már az ezredfordulón fontos szereplője volt az elektronikus zenei életnek, noha akkor még csak a húszas évei elején járt, tagja volt a Bad Company névre keresztelt drum and bass-zenekarnak, majd pedig megalapította saját kiadóját is Adam F társaságában, a Breakbeat Kaos-t. Az ő zenei érzékenységéről és remek szimatáról árulkodik annak a ténye, hogy tíz évvel ezelőtt ő vette pártfogása alá és adta ki első lemezeit a Pendulum-nak is.

A GDF Suez Színpadon két fiatal zenekar kezdi a koncertek sorát: először a kecskeméti Show Your Otherside játszik délután egy órától, majd pedig a budapesti Till We Drop lép fel. 16:00-tól az elnyűhetetlen Junkies adja elő glam-punk-metálját, fél hattól pedig az …And Friends lép fel, ami nem más, mint a nyolcvanas évek kezdete óta zenélő Müller Péter Sziámi aktuális zenekara. Hét órától D. Nagy Lajos énekli meg a Bikini élén, hogyan ildomos nyalni a fagylaltot. Az ország egyik legnépszerűbb és a hazai ínséges viszonyok között is temérdek hanglemezt eladó Rúzsa Magdi alkonyatkor lép fel és hevíti fel a pillanatot az idei felhozatal egyik nagy hazai meglepetésének: a jazzes-alternatív Emil.Rulez! öt év koncertszünet után a VOLT-on tér vissza a színpadra, hogy egy exkluzív előadással kedveskedjenek nekünk és egyben maguknak is. Innen már az is kimatekozható, hogy a tavaly év végén, hét év lemezszünet után megjelent Gyere át! című lemezük dalait itt hallhatjuk először! Éjféltől a Soerii & Poolek borzolja a kedélyeket a színesen őrült zeneorgiájukkal, amihez jó szokásukhoz hűen mindent bevetnek, ami szem-szájnak ingere. Éjjel 1:40-től az osztrák Klangkarussell hozza át hozzánk a bécsi house-lounge vonalat, majd pedig Poli és Polarize back 2 back szettje zárja a napot.

A "fesztivál a fesztiválon belül" gondolatra épülő Heti Válasz Borfesztivál színpadán szintúgy jó korán, Putz Attila beszélgetős műsora után már délután kettőtől folyamatosan szól majd a zene, olyan előadókkal, mint Falusi Mariann, a Magyar Vista, a Paddy and the Rats vagy az Ocho Macho, míg a Port.hu Színpadon futó Random Trip sorozat erre az estére verbuválódott felállása élén az amerikai John Whitefield áll majd, olyanokkal maga mellett, mint Harcsa Veronika és a PASO-s Krsa. Utánuk az efZámbó Happy Dead Band játszik, és visszatér a nulladik napon már koncertező, soproni Music Café is. A JägerBarban Felméri Péter hangos poénjai csattannak el 19:15-kor, a Telekom Terasz legnagyobb durranása pedig ezen az estén Karányi fellépése lesz, aki éjfél magasságában kezd, és csak hajnal kettőkor adja át a pultot a Be Massive-nak.

Érdemes elnézni a Diákhitel Kávézóba is, ahol 11:30-tól Fiala beszélget. Kicsit később ugyanitt Cultivo címen folytatódik, amelynek a témája 15:30-tól a zenei menedzsment lesz, 16:50-kor kezdődik Baksa-Soós Attila Rockliterája, 18:10-től pedig Bihari Balázs Majdnem Híres Rocksulija következik a Quimby tagjaival, illetve menedzsmentjükkel. Mindennek a tökéletes lezárása pedig 19:00 órai kezdettel a Cökxpon Chill lesz, hogy szépen kisimuljanak végre az agyhullámaink.

A VOLT Art Műhelyben ma is folytatódik a robotkészítés efZámbóékkal, a VOLT Irodalmi Sátorban 15:00-kor slam poetry szpartakiád lesz a műfajt képviselő legnagyobb nevekkel, a VOLT Színház csütörtöki programja pedig kiemelten a tánc köré szerveződik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket