Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Október 24. 09:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Vizsgálja a vendéglátóhelyek italbeszerzéseit a GVH

Vizsgálja a vendéglátóhelyek italbeszerzéseit a GVH

Kötelező adatszolgáltatáson alapuló vizsgálat alá veti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a vendéglátóhelyek italbeszerzéseit - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

Az ellenőrzés az alkoholmentes és az alkoholos italokra egyaránt kiterjed. A GVH a közlemény szerint feltárja a beszállítók és a vendéglátók közötti üzleti kapcsolatok kereteit, feltételrendszerét, az italforgalmazás jellemzőit, üzleti gyakorlatait, valamint ezek hatását az árakra és a fogyasztói jólétre.

A hivatal tudomása szerint a vendáglátásban elterjedt megállapodások a beszállítói kör korlátozását ösztönzik, nehezítve a versenytársak piacra jutását. Ez a gyakorlat szűkebb kínálathoz, és magasabb árakhoz vezet, ezért károsítja a vendégeket - olvasható a közleményben. A vizsgálat indoklásához hozzátették, hogy kifogásolt megállapodások jellemzően a tőkeerős beszállítóknak kedveznek, és háttérbe szorítják a kisebb magyar vállalkozásokat. Nem járnak jól a vendéglátók sem, mert a beszerzési lehetőségek szűkülésével kiszolgáltatottabbak lesznek. A GVH korábban már vizsgálódott a sörpiacon, jelenleg pedig az üdítők és más italtermékek piacát ellenőrzik erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Amennyiben a beszerzések kapcsán piaci torzulásokat tárnak fel, akkor emiatt is versenyfelügyeleti eljárás kezdődhet - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket