Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2013. Október 02. 09:18, szerda | Helyi
Forrás: MTI, fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal

Vinaszszennyezés - Magyarázatra vár a kaposvári cukorgyár

Vinaszszennyezés - Magyarázatra vár a kaposvári cukorgyár

A Kapos folyóba egy hete ömlött mintegy 15 tonna vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat a Magyar Cukor Zrt. kész megtéríteni, de magyarázatot vár...

A Kapos folyóba egy hete ömlött mintegy 15 tonna vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat a Magyar Cukor Zrt. kész megtéríteni, de magyarázatot vár arra a kérdésre: ha a folyó somogyi szakaszán nem jelentkezett probléma, miként okozhatott több nappal később halpusztulást a tolnai szakaszon? - nyilatkozta Hájos László, a társaság termelési vezérigazgató-helyettese az MTI-nek kedden.

Egy héttel ezelőtt a kaposvári cukorgyár egyik 5 ezer köbméteres vinasztároló tartálya kirepedt egy korábbi hegesztés mentén. A társaság tájékoztatása szerint a tartályban 4455 tonna vinasz (cukortalanított melasz) volt, ami teljes egészében kifolyt. A kiömlő anyag nagyobb részét időben sikerült földsánccal körülvenni, így mintegy 2940 tonnát visszaszivattyúztak egy másik tartályba. További 150 tonnányi vinasz található még a kármentőben, és 450 tonnányit felhasználtak a hét során a biogáz üzemben. A repedést követő órákban a gyáron átfolyó patakot is lezárták egy időre, ahová a csapadékvíz-csatornákon keresztül jutott el a szennyezés, onnan szintén kiszivattyúzták a belejutott mintegy 30 tonnányi vinaszt. Jelentős mennyiségű kifolyt anyag a gyártelepen szivárgott el, amelynek begyűjtésére több gödröt ástak.
A becslések szerint 15 tonna vinasz juthatott a Kapos folyóba, amiről a cukorgyár azonnal értesítette a hatóságokat (katasztrófavédelmet, környezetvédelmet, tűzoltóságot, és a vízügyet). A Kapos folyót folyamatosan monitorozzák mind a cukorgyár, mind a vízügyi hatóságok. A víz tisztaságának jelentős romlását vagy halpusztulást a Somogy megyei szakaszon nem tapasztaltak. Ebben közrejátszott az is a cégvezető tájékoztatása szerint, hogy a vízügyi hatóság a gyár segítségére sietett, és két nagy tározótóból jelentős mennyiségű vizet engedett a folyóba.
A Magyar Cukor Zrt. igazgatósága sajnálatosnak nevezte a bekövetkezett vinaszömlést, és elnézést kért mindazoktól, akiknek az esemény kellemetlenséget vagy kárt okozott. A cég számításai szerint a halpusztulást okozó szennyezés nem származhatott a cukorgyárból, hiszen a Kapos folyási sebességét figyelembe véve az már elhagyta a Kapos folyót a probléma észlelésekor.
A vinasz a cukorgyártási folyamat során keletkező melasz cukortalanítása után visszamaradó, toxikus anyagokat nem tartalmazó melléktermék. Organikus trágyaként talajjavításra, szarvasmarha takarmányként vagy biogázüzem alapanyagként használják. Emberre nézve nem veszélyes anyag a cukorgyár tájékoztatása szerint.

A Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati Halászati Osztálya, mint elsőfokú halászati hatóság az élővizet ért szennyeződés nyomán kialakult tömeges halpusztulás miatt.

A Juhász Tibor kormánymegbízott megbízásából kedden az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a tilalom visszavonásig érvényes.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága korábban általános halfogási tilalmat rendelt el a Kapos teljes Tolna megyei, illetve a Sió érintett szakaszán is.
A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából múlt kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi vinasz (cukortalanított melasz), amelynek egy része a Kisgáti patakon keresztül jutott Kaposba. Az oxigénhiány miatt bekövetkezett halpusztulást a Kapos Tolna megyei szakaszán először pénteken észlelték.

Címkék: halpusztulás, Kapos

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.