Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Április 02. 15:36, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció:

Változik a meteorológiai szolgálat UV-figyelmeztetése

Változik a meteorológiai szolgálat UV-figyelmeztetése

Változik az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-sugárzás jelző rendszere: mostantól regionális bontásban adják ki a figyelmeztetést, illetve a riasztást.

A meteorológiai szolgálat csütörtökön a honlapján közölte, hogy április elsejétől az eddigiekhez képest jobb területi elosztásban, Magyarország hét statisztikai régiójára adják ki az UV-figyelmeztetést.

Korábban akkor adták ki az UV-figyelmeztetést, ha az előrejelzett UV index Magyarország területének legalább 50 százalékán elérte a 7,5 értéket vagy Magyarország két félterületének (Dunántúl és a Dunától keletre eső terület) bármelyikének 50 százalékán elérte a 7,5 értéket.

Mostantól Magyarország hét statisztikai régiójára (Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Pest és Budapest, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) adják ki az UV-figyelmeztetést. Ha az előrejelzett UV-index egy adott régió területének legalább 50 százalékán eléri a 7-es értéket, akkor nagyon erős UV-sugárzásra adnak ki figyelmeztetést, ha pedig ez az érték eléri a 8-at, akkor extrém riasztást ad ki a meteorológiai szolgálat.

Az UV-index napi maximum előrejelzésének legmagasabb, legalacsonyabb és átlagos régiós értékeinek térképes megjelenítése továbbra is elérhető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/orszagos_elorejelzes oldalon - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket