Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Március 09. 09:34, péntek | Belföld
Forrás: mti

Újabb külföldi krumpliszállítmányban találtak kártevőt

Újabb külföldi krumpliszállítmányban találtak kártevőt

Újabb külföldi burgonyában talált kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik - tette közzé a hivatal csütörtökön a honlapján.

A közlemény szerint a Nébih laboratóriuma gumórontó fonálféreg fertőzést talált a szállítmányokban. A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre.

A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, hőkezelés után állati takarmányként viszont hasznosíthatók.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége. A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni vetési célra történő felhasználását, és ezzel a fonálféreg terjedését.

A Nébih februárban egy Romániából származó 10 tonnás vetőburgonya szállítmányban azonosított gumórontó fonálférget.

Címkék: burgonya, kártevő, krumpli

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket