Városlista
2024. július 6, szombat - Csaba

Hírek

2019. Április 12. 11:02, péntek | Külföld
Forrás: mti

Újabb Brexit-népszavazást sürget Manfred Weber

Újabb Brexit-népszavazást sürget Manfred Weber

Újabb népszavazást kellene tartani az Egyesült Királyságban az európai uniós tagság megszüntetésének (Brexit) kérdéséről az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje, Manfred Weber szerint.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa az Augsburger Allgemeine című bajor regionális lap csütörtök esti fórumán kiemelte, hogy 2019 történelmi jelentőségű választási év az EU számára, de a Brexit ügye eltereli a figyelmet erről.

A közösség jövőjéről szóló kérdések "feledésbe merülnek a Nagy-Britanniában uralkodó káosz miatt" - mondta Manfred Weber, elképesztőnek nevezve, hogy a Brexit elhúzódása miatt meglehet, hogy a távozásra készülő országban is meg kell tartani az EP-választást.

"Senkinek sem tudom megmagyarázni, miként fordulhat elő, hogy meghatározó befolyást gyakorolhat az EP-választásra egy ország, amely kilép az EU-ból" - mondta.

Szerinte a briteknek inkább az EU-tagság ügyének rendezésével kellene foglalkozniuk. A következő "logikus lépés egy újabb népszavazás lenne" - emelte ki Manfred Weber.

Hozzátette, hogy minderről a briteknek kell dönteniük, az EU viszont kimondhatná, hogy nem számíthatnak több engedményre. Nem élvezheti az EU-tagsággal járó előnyöket egy olyan ország, amely távozik a közösségből - húzta alá az EPP csúcsjelöltje.

A brit parlament eddig háromszor utasította el a brit kormány és az EU többi 27 tagállama által elfogadott kilépési megállapodást és a jövőbeni kapcsolatokat felvázoló politikai nyilatkozatot. Ezt követően a törvényhozás alsóháza több véleménynyilvánító szavazást tartott, hogy fel lehessen mérni, milyen kilépési feltételeket lenne hajlandó megszavazni a ház, ám egyik sem kapott többséget. A parlamenti alsóház a többi között ezidáig a második népszavazás kiírását sem támogatta, s ettől a brit kormány is következetesen elzárkózik.

Címkék: brexit, népszavazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 06. 08:25, szombat | Külföld

Vlagyimir Putyin: Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.