Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Augusztus 02. 08:18, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több mint ötven villanyoszlopot alakítottak át madárbaráttá a Gemencben

Több mint ötven villanyoszlopot alakítottak át madárbaráttá a Gemencben

Biztonsággal repülhetnek ezentúl a rétisasok és a fekete gólyák a Gemencben, ahol 4 kilométer hosszú vezetékszakaszon 54 villanyoszlopot alakították át madárbaráttá - közölte az E.ON csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint most fejezik be a gemenci erdőn áthaladó 4 kilométeres villamos vezetékszakasz utolsó 400 méterének madárbaráttá alakítását. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villanyoszlopon végeztek átépítéseket.

Mint írják, a madárvédelmi projekt kivitelezése az év elején indult. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON közösen határozták meg, hogy milyen munkálatokat szükséges elvégezni annak érdekében, hogy a gemenci madárvilág számára biztonságosabbá tegyék az erdőn áthaladó vezetékszakaszt.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegység oszlopaira korábban már kerültek úgynevezett szigetelőpapucsok, azonban a park igazgatósága egy nemzetközi pályázat segítségével lehetőséget kapott egy ennél jobb megoldás megvalósítására.

A közleményben idézik Németh Imrét, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: minden új hálózatot az állatok számára biztonságos módon tervezik meg, és a már meglévők veszélytelenné alakításával is folyamatosan haladnak a munkálatok. "Ebben a helyismeretet és helyszínre szabott tervezést igénylő munkában a természetvédelmi szakemberek útmutatása, partnersége elsődleges fontosságú" - tette hozzá.

A közleményben idézik még Závoczky Szabolcsot, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóját, aki hangsúlyozta, hogy a lehető legtermészetesebb, zavartalan környezetet szeretnék biztosítani a Gemenc állatvilága, köztük a madarak számára. "A fekete gólyától a rétisason át számos védett faj él ezen a területen, ez az összefogás értük, róluk szólt" - fejtette ki a nemzeti park igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket