Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 16. 07:54, csütörtök | Belföld
Forrás: Betegszoba.hu

Szippantsd fel a koffeint

Szippantsd fel a koffeint

A Harvard Egyetem egyik professzora új csodafegyvert fejlesztett ki fáradtság ellen.

Így könnyen lehet, hogy az általa feltalált rúzsméretű tubus, melyből egy pillanat alatt magunkba szippanthatjuk a szükséges koffeinmennyiséget, hamarosan lesöpri a porondról az olyan jól bevált élénkítő szereket, mint a kávé vagy a Red Bull.

Amint arról David Edwards orvosbiológiai mérnök professzor beszámolt, az AeroShot nevű találmány teljesen biztonságos és - szemben az energiaitalokban megtalálható taurinnal - semmilyen függőséget okozó anyagot nem tartalmaz. A szürke és sárga színű tubusok a 100 milligrammnyi koffeinpor mellett - ami egy nagy csésze kávénak felel meg - még B-vitamint is tartalmaznak.

Az Egyesült Államok demokrata szenátora, Charles Schumer azonban azt szeretné, ha az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) kivizsgálná a terméket, mert véleménye szerint könnyen diszkódroggá válhat, amit a fiatalok addig isznak majd, amíg rosszul nem lesznek tőle. A szenátor aggodalmaira reagálva Edwards kifejtette, hogy az AeroShot csak 18 éven felülieknek lett szánva, és semmivel sem veszélyesebb a kávénál. Ugyanakkor megjegyezte, hogy annak idején a kávét is hasonló hisztéria fogadta, így nem meglepő, ha sokan most is kétkedve állnak az újdonsággal szemben.

Az AeroShot - amelyből egy tubus hat adagot tartalmaz - úgy működik, hogy használója annak por alakú tartalmát a szájába spricceli, ami szinte azonnal feloldóik. Dr. Lisa Ganjhu, a New York-i Luke’s-Roosevelt Kórház belgyógyász-gasztroenterológusa amiatt aggódik, hogy a koffein inhalálása közben a fogyasztók nem lesznek tudatában annak, mennyit is fogyasztanak belőle, szemben azzal, amikor szép lassan megisznak egy csésze kávét. Ugyanakkor a terméken szerepel a figyelmeztetés, hogy napi szinten háromnál több adagot senkinek nem ajánlanak.

A terméket először egyetemistákon tesztelték, fogadtatása pedig eléggé vegyes volt. Akadtak, akik azonnal megkedvelték, mások viszont úgy vélték, a reggeli forró kávé kortyolgatását semmi nem helyettesítheti. Az AeroShot gyártói úgy gondolják, termékük olyan helyzetekben lesz nélkülözhetetlen, amikor a folyadékfogyasztás nehézkes lenne, például kerékpározás, síelés, netán könyvtári tanulás közben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket