Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2021. Szeptember 27. 18:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Örült mennyiségű hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász

Örült mennyiségű hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget

- mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.

Az államfő Kertész Balázs környezetmérnökkel, a környezetvédelmi szervezet alapítójával az illegális hulladéklerakás problémájáról beszélgetett. Áder János elmondta, az alapítvány a hulladékvadász-kampányának és -applikációjának az a célja, hogy az illegális hulladéklerakókat feltérképezzék és azokat felszámolják.

Kertész Balázs elmondta, a hulladékvadász-alkalmazásnak köszönhetően bárki tehet a mobiltelefonjáról bejelentést illegális "szemétkupacról". Az alapítvány a bejelentést ellenőrzi, majd azt továbbítják az illetékes hatósághoz, amely ennek alapján megkezdi eljárását.

A hulladéktörvény értelmében mindig az adott terület tulajdonosa felel az otthagyott hulladékokért, a hatóság őt kötelezi majd az eltakarításukra - közölte Kertész Balázs.

Közölte, "a senki földjén" lévő hulladékok esetében az alapítvány "közbe tud lépni", és a hulladékvadász-felületen akár közösségi finanszírozás igénybevételére is van lehetőség a probléma megoldásához. Ilyenkor civilek oldják meg a problémát.

Áder János a probléma megoldásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfontosabb a megelőzés, és ehhez - mint mondta - szemléletváltozás, kamerák telepítése, valamint az illegális tevékenységet folytatók "példás" büntetése szükséges.

Kertész Balázs szólt arról is: környezetszennyező hulladékról kaptak már bejelentést Londonból is, és sok megkeresés érkezett Erdélyből és a Felvidékről. Eddig minden esetben megkeresték a helyi hatóságokat - közölte.

A műsorban elhangzott az is, hogy az alapítvány az eldobott cigarettacsikkek miatt is indított kampányt. Ennek egyik eredménye, hogy Magyarországon már létezik "cigicsikkmentes település" - mondta Kertész Balázs.

Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy egy eldobott cigarettacsikk a természetes vizekben hihetetlen szennyezést idézhet elő. Akár több mint ezer liter vizet is elszennyezhet egy eldobott cigarettacsikk - mutatott rá az államfő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket