Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 09. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: Enjoy Rádió, antsz.hu

Országos ÁNTSZ-kampány a fejtetvesség visszaszorítására

Országos ÁNTSZ-kampány a fejtetvesség visszaszorítására

Országos figyelemfelhívó kampányt hirdetett az ÁNTSZ a gyermekközösségekben gyakori a fejtetvesség miatt. Az akció célja, hogy felhívják a szakemberek, a szülők és a pedagógusok figyelmét a megelőzésre és a kezelésre.

Az akció elindítását bejelentő Paller Judit országos tiszti főorvos elmondta: nagyjából 30 évente megnő a fejtetves gyermekek száma, a hetvenes évek óta viszont "elfelejtettük, hogyan kell jól kezelni" ezt a problémát. A gyermekközösségekben 0,7 és 2,7 százalék között ingadozik a fejtetves gyermekek aránya a megyékben, a számuk a Dél-Dunántúlon a legmagasabb.

Az ÁNTSZ közleményéből kiderül, hogy bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek. A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan, bizonyítva, hogy a fejtetvesség nem elsősorban a szociális körülmények függvénye. Fennmaradásában szerepet játszik a felismerés, a személyes tapasztalat hiánya és a betegség eltitkolása.

Ezért az ÁNTSZ célul tűzte ki, hogy a kezdődő tanévben fokozza a fejtetvesség elleni küzdelmet, valamint hogy csökkentse a visszafertőződés lehetőségét. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal fel kívánja hívni a szülők és a nevelők figyelmét a fejtetvesség megjelenésének lehetőségére. Hangsúlyozzák, hogy a fejtetvesség nem szégyen és a fejtetves gyermekek kezelése elsődlegesen a szülő feladata és kötelessége.

Szakmai anyagaikat és felhívásukat eljuttatják a fejtetvesség elleni küzdelem összes résztvevőjének, azaz az iskoláknak, bentlakásos és szociális intézményeknek, önkormányzatoknak, házi és iskolaorvosoknak, védőnőknek. Az iskolakezdéskor esedékes szülői értekezleteken az iskola-egészségügyi szolgálat szakemberei ismertetik a megjelentekkel a fejtetvességi vizsgálatok éves rendjét, a megelőzés és a kiszűrt gyermekek szüleinek értesítési módját.

A fejtetű nincs tekintettel korra, nemre, beosztásra: bárki fertőződhet, piszkos és tiszta hajban egyaránt előfordulhat az élősködő. Megkapni nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni és ezzel a közösséget veszélyeztetni felelőtlenség!

Címkék: ÁNTSZ, fejtetvesség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket