Városlista
2024. június 29, szombat - Péter, Pál

Hírek

2019. Július 07. 10:55, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Nagy változást hozhat Görögországban a választás

Nagy változást hozhat Görögországban a választás

Nagy változást hozhat Görögországban a vasárnapi előrehozott parlamenti választás - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ munkatársa az M1 csatornán vasárnap.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök május végén jelentette be, hogy előrehozott választást tartanak, miután pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) az európai parlamenti választásokon és a helyhatósági választásokon is alulmaradt az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttal szemben, melyet Kiriákosz Micotákisz vezet.

Pócza István elmondta, a görög belpolitikában nagy szerepet játszanak a politikus dinasztiák, Micotákisz is az egyik ilyen nagy múltú család sarja.

A görög belpolitikát alapvetően meghatározza az EU. Ciprasz 2015-ben radikális baloldali programmal lett kormányfő, mára azonban Brüsszel "kezes báránya" lett. Ezen változtathat riválisa, Micotákisz - mutatott rá a szakember.

Nagy kérdés, hogy Németország - amely a válság után rákényszerítette a drámai megszorításokat Görögországra -, illetve az Európai Központi Bank új vezetőjének jelölt, meglehetősen "vonalas" szakember hírében álló Christine Lagarde, hogy viszonyul a következő görög kormányhoz - jegyezte meg Pócza István.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.