Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2018. Február 09. 12:42, péntek | Belföld
Forrás: mti

Mobiltelefonokkal seftelő bűnbandát fogták el

Mobiltelefonokkal seftelő bűnbandát fogták el

Márkás mobiltelefonokkal üzletelő, Dél-Alföldről irányított bűnszervezet vezetőit és tagjait vették őrizetbe a pénzügyi nyomozók.

A gyanú szerint több mint négymilliárd forint értékben üzleteltek a mobilokkal, miközben az áfát megpróbálták visszaigényelni, jogtalanul - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.

A gyanú szerint egy 25 éves és egy 51 éves szegedi férfi irányította a bűnszervezetet, amely Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás telefonkészüléket. A futárszolgálatokkal hozatott árut egy be nem jelentett budapesti telephelyen szortírozták, majd áruházak parkolóiban, illetve egy épületgépészeti és két biztonságtechnikai cégnél pakolták át a vevők gépjárműveinek csomagtartójába. Jellemzően lengyel és szlovák cégeknek értékesítettek. Egy-egy alkalommal 50-60 millió forint értékű telefonszállítmány is lapult a személygépkocsik csomagtartójában, illetve utasterében.

Annak érdekében, hogy az üzlet után Magyarországon jelentős áfát tudjanak visszaigényelni, belföldi számlázási láncolatot alakítottak ki, így csaknem egymilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Nemcsak a hozzájuk köthető cégek nevében igényeltek vissza áfát, hanem ezt a lehetőséget biztosították épületgépészettel, illetve biztonságtechnikával foglalkozó társaságoknak is - tudatta az őrnagy.

A pénzügyi nyomozók több mint ötven helyszínen, az ország különböző pontjain foglalták le a bűncselekmény bizonyítékait. A kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, készpénzt és a frissen befutott telefonszállítmányt is lefoglalták. A kár a zár alá vett vagyontárgyakkal megtérülhet.

A bűnszervezet két irányítóját és kilenc társukat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és őrizetbe vették őket.

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság harminc napra elrendelte valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását. A Szegedi Járásbíróság nyomozati bírája szerint tartani lehet a 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmények elkövetésével gyanúsított terheltek szökésétől, illetve attól, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, valamint újabb bűncselekményeket követnének el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket