Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Április 13. 09:45, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Megtört a használtautó-piac lendülete az első negyedévben

Megtört a használtautó-piac lendülete az első negyedévben

Közel kétéves emelkedés után az idei első negyedévben megtört a használtautó-piac lendülete, azonos átlagár mellett mintegy 3 százalékkal csökkent a gazdát cserélő használtautók mennyisége

- közölte a Használtautó.hu csütörtökön az MTI-vel. A használtautó-index, az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám 132,4-ről 128,4 csökkent.

Bár az év elején némileg visszaesett a használtautó-piac forgalma, 2016 elejéhez képest így is 28 százalékkal nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke - idézi a közlemény Fodor Lászlót, a Használtautó.hu értékesítési vezetőjét.

Hozzátette: ebben nagy szerepet játszott az árak emelkedése is. A meghirdetett autók kínálati átlagára kétszámjegyű növekedést mutatva, immár 1,9 millió forint felett jár. Az áremelkedés oka a tartósan gyenge forintárfolyam mellett az, hogy az olcsóbban behozott, de nehezebben felderíthető előéletű autókkal szemben egyre többen a belföldi kínálatot részesítik előnyben, és így az autók magasabb áron kelnek el.

A szakember szerint a használtautó-import növekedési üteme lényegesen lelassult. Míg 2016 elején 24 százalékkal hoztak be több használt autót, mint egy évvel korábban, addig az idei első három hónapban behozott 34 800 személyautó mindössze 7 százalékkal volt több, mint tavaly ilyenkor.

A legnépszerűbb használt autó az Opel, a Suzuki és a Volkswagen volt, az eladott járművek 14 százaléka Opel, 10-10 százalék Suzuki és Volkswagen. Ezt a két márkát követte sorrendben a Ford és a Renault az első negyedévben, összességében ez az öt márka adja a teljes magyarországi használtautó-forgalom 48 százalékát.

A közlemény szerint a használt személyautók átlagéletkora 12 év, de egyre korszerűbb motorral kínálják azokat. Környezetvédelmi szempontból öt év alatt sokat javult a kínálat. Míg 2012-ben csupán 6,5 százalékos volt az Euro 5, vagy annál kedvezőbb besorolású járművek aránya, 2017 első negyedévére ez az érték már 34,8 százalékra emelkedett. Az Euro 3-nál rosszabb besorolású járművek aránya 2012-ben még 31,8 százalék volt, ez mára 18,9 százalékra csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket