Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Március 20. 17:06, kedd | Belföld
Forrás: mti

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon

Megnyílt a helyreállított Szabadtéri Erdei Múzeum Szilvásváradon;

a 2017 tavaszán szinte teljesen megsemmisült kiállítóhely keddi megnyitóján Magyarország kincseinek megóvásának, gyarapításának fontosságát hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor elmondta: a megújult kiállítóhely egyedülálló érték. Felidézte, hogy a 2017 tavaszán egy havazás miatt csaknem megsemmisült létesítményt évente mintegy félmillióan keresik fel, míg a Szalajka-völgy 700 ezernél is több turistát vonz.

Az Egererdő Zrt. munkatársainak összefogásával, 6 millió forint saját forrásból az eredeti állapotnak megfelelően helyreállított kiállítóhely jó példája annak, miként lehet megőrizni az előző generációk teljesítményét - tette hozzá a miniszter.

Emlékeztetett: a szabadtéri bemutató olyan, ma már letűnt mesterségekkel ismerteti meg az érdeklődőket, mint a fafeldolgozás, a mész- és szénégetés, a zsindely-, gyanta- és üvegkészítés vagy éppen a hamuzsírfőzés. Az erdőt, a kézművességet, az ipart és az életformát rendhagyó módon, egységében láttatja és teszi erdei iskolaként a gyermekek számára is átélhetővé, kézzel foghatóvá a múzeum - mondta a tárcavezető.

Megjegyezte: az Egererdő Zrt. példaszerű erdőgazdálkodást végez és az elmúlt nyolc évben 1,6 milliárd forintot költött közjóléti kiadásokra: kilátók, túraútvonalak, bemutatóhelyek és erdei vasutak fenntartására, fejlesztésére. Ez összhangban van azokkal a kormányzati célokkal, melyek ösztönzik a hazai erdők bejárhatóvá tételét és olyan beruházások megvalósítását, melyek védett értékeink megóvása mellett a 21. századi turizmus feltételeinek megfelelő élményt nyújtanak.

Jelezte, ez a munka a jövőben is folytatódik: a 650 millió forintból megújult Szilvásváradi Állami Erdei Vasút további korszerűsítés előtt áll, a Mátravasút fejlesztése pedig 637 millió forintból valósul meg. Ezekhez kapcsolódik a szilvásváradi lovasközpont építése, mely több ütemben évek óta tart. Ezekkel együtt a településen és a térségben a turizmus nemcsak újabb és színvonalasabb attrakciókkal gazdagodik, de megélhetést is jelent egyben.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a nemzeti parkok és az Egererdő Zrt. munkájának is köszönhető, hogy a Mátrában és a Bükkben megduplázódott a látogatók és jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt években. Az itt élőknek fontos megélhetési forrás a turizmus, mely fenntartható és fejleszthető - tette hozzá.

Jung László, a 72 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója felidézte: 2017 áprilisában a vizes hó okozott hatalmas károkat az Északi-Középhegység több régiójában, a kései télnek összesen 100 ezer köbméternyi fa esett áldozatul.

Az 1974-ben megnyílt Szabadtéri Erdei Múzeum tárgyainak jelentős részét is összetörték a hó terhe alatt derékba tört, illetve gyökerestől kifordult, kilombosodott fák. A legsúlyosabb sérülések a vashámor kiállítóterében keletkeztek, ahol a teljes fafödém is megsemmisült. A károk felszámolása csaknem 3 hétig tartott, azóta sikerült a tárlat minden elemét helyrehozni, így a gyűjtemény mától újra eredeti állapotában tekinthető meg - közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket