Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 03. 15:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghosszabbítják a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét

Meghosszabbítják a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét

Magyarország számára kiemelt cél a környezet védelme, hiszen mindannyian tisztább környezetet szeretnénk.

A kormány által elindított Tisztítsuk meg az országot! projekt az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelkedő programja, amelyben 2020-2022 között négy ütemben kerül sor a közforgalmú területek megtisztítására - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Az elmúlt hónapokban a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint 8 település - Csepel, Kaposvár, Esztergom, Monor, Kapuvár, Balatonfőkajár, Füzér, Sümeg - közreműködésével összesen 9000 tonna illegális hulladékot számoltak fel.

A közlemény idézte Boros Anitát, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárát, aki elmondta, nagyon népszerű a HulladékRadar applikáció, amelynek a segítségével bárki bejelentheti az illegális hulladéklerakóhelyeket. Már több mint 10 000 regisztrált felhasználója van az applikációnak és több mint hatezer bejelentés érkezett. Ezek száma a hidegebb idő beköszöntével sem csökkent jelentősen - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a projekt részeként meghirdetett felhívásra folyamatosan érkeznek a pályázatok a környezetszennyező és egészségi kockázatokat hordozó illegális hulladéklerakók felszámolására.

Közölte, a civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, illetve a nagyobb területeken elszórtan fellelhető, nagygépi munkálatokat nem igénylő hulladéklerakók felderítésére és felszámolására pályázhatnak, a gazdálkodó szervezetek a köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására, az egyházi jogi személyek pedig a kezelésükben vagy tulajdonukban álló területen található illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására adhatnak be pályázatot. A felsoroltak pályázhatnak ingatlanvédelmi rendszer, így sorompó, kamera kialakítására is.

A kormány a járványhelyzet miatt meghosszabbította a jelentkezési határidőt, hogy minden érintett be tudjon kapcsolódni az országos akcióba, emellett új befejezési, teljesítési dátumot is meghatározott, így az abban részt vevő szervezetek 2021. kora tavaszáig zárhatják le a programokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket