Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 02. 13:32, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mától egységes az élelmiszerek dátumjelölése

Mától egységes az élelmiszerek dátumjelölése

Kötelezően érvénybe lép január 1-jén az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése.

Így az élelmiszergyártóknak ettől az időponttól a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékek csomagolásán.

A változtatás célja, hogy az EU többi 26 tagállamában már használt jelölés Magyarországon is meghonosodjon, ezzel egységes, átlátható rendszer jöjjön létre az egész unióban.

A magyar fogyasztók eddig kétféle dátumjelölési móddal találkozhattak az üzletekben. A magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) az élelmiszerek csomagolásán már eddig is gyakran látható volt a nap/hónap/év sorrend. Ez utóbbit kell január elsejétől kötelezően használni.

A gyártók és a fogyasztók számára az átállás megkönnyítése érdekében több mint egyéves átmeneti időszak állt rendelkezésre. Ez idő alatt mindkét sorrend szerinti jelölés alkalmazható volt.

A vidékfejlesztési miniszternek az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelete továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember), vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (11), vagy négy karakterrel (2011) tüntessék fel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket