Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:30, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Lépfenés szarvasmarhák Békésben - megelőzésre hívja fel a figyelmet a Nébih

Lépfenés szarvasmarhák Békésben - megelőzésre hívja fel a figyelmet a Nébih

A kérődzők lépfene elleni megelőző vakcinázására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután szeptemberben két lépfene-gyanús szarvasmarha megbetegedés volt Békés megyében.

A hivatal szerdai közleménye szerint a beteg állatokat lépfene szempontjából magas kockázati besorolású legelőn legeltették. A két érintett csordában vágás az elmúlt időszakban nem történt, így jelenleg élelmiszerlánc-biztonsági kockázat nincs - szögezte le a Nébih.

A szeptember elején észlelt fertőzés feltételezett forrásának területét lezárták, az állatoknál megfigyelési zárlatot, forgalmi korlátozást, kötelező vakcinázást, illetve újabb megbetegedés esetén az érintett állatok kötelező gyógykezelését rendeltek el. A második esetet még vizsgálják, ha a betegséget a végső laboreredmények megerősítik, akkor ugyanezeket az intézkedéseket hajtják majd végre.

Kiemelték, hogy a lépfene járványkitörések elkerülése érdekében fontos a betegség által leginkább veszélyeztetett kérődzők (juh, kecske, szarvasmarha) megelőző vakcinázása, amihez állami támogatás is igénybe vehető.

A közlemény szerint 2014-ben 14 regisztrált, tavaly pedig 3 felderített lépfene járványkitörés volt.

A lépfene baktérium okozta állatbetegség, amely állatról emberre is terjedhet. A betegség állatról állatra közvetlenül általában nem terjed, az állatok legtöbbször legelés közben a takarmánnyal vagy a rossz minőségű vízzel veszik fel a baktérium rendkívül ellenálló, spórás formáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket