Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2012. Október 01. 13:38, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Korai napraforgóhibrid előállításán dolgozik a dombóvári Régió-Bész Zrt.

Korai napraforgóhibrid előállításán dolgozik a dombóvári Régió-Bész Zrt.

Rövid tenyészidejű, korai érésű napraforgóhibrid nemesítésén dolgozik a dombóvári Régió-Bész Zrt egy európai uniós projekt keretében, az új fajta alkalmas lesz másodvetésre és ökológiai gazdálkodásra is.

A hibridet a 2011-ben oltalom alá helyezett RB-Victor fantázianevű napraforgófajtából állítják elő - közölte a cég az MTI-vel.

Az év elején indult, mintegy 120 millió forintos projekthez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint a zrt. 45 százalékos uniós támogatást nyert el.
A társaság ismertetése szerint a hibrid alapját jelentő fajta előnye többek közt az "ultrarövid" tenyészidő és az alacsony vegyszerigény. A cég tulajdonában lévő fajta alkalmas másodvetésre, talaj- és belvízkárok utáni vetésre, a gabona learatása után elvetve szeptember végére beérik. Hátránya ugyanakkor, hogy nem rendelkezik azokkal a rezisztenciagénekkel, amelyek biztonságosabbá teszik termesztését, és nem követi a növényvédelmi hatóságok által megkívánt ellenállóságot.

A nemesítésnél arra törekszenek, hogy az új hibrid őrizze meg a rövid tenyészidőt, és ellenálló legyen a legfontosabb betegségekkel szemben.
A társaság abban bízik, hogy a növény Közép-Európában alkalmas lesz másodvetésre, és Észak-Európában, valamint az ökológiai termelésben is felhasználható lesz.

Mint írták, a cég 2011-ben 7,1 milliárd forintos árbevételt ért el, idén 8,5 milliárd forint árbevételt terveznek. Az alapvetően gabona- és takarmány-nagykereskedelemmel foglalkozó Régió-Bész Zrt. a hibridnapraforgó-fajtával új piacra tud betörni, ahol nem versenyez más vetőmag-forgalmazókkal, mivel a dombóvári hibridet akkor is el lehet vetni, amikor nincs kihasználva az adott földterület.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.