Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. December 08. 17:05, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Kényszergyógykezelésre ítéltek egy nőt, aki megölte gyermekét

Kényszergyógykezelésre ítéltek egy nőt, aki megölte gyermekét

A bíróság jogerősen kényszergyógykezelésre ítélte azt a nőt, aki megölte a saját egyéves gyermekét - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a 39 éves nő "kimerült" és úgy érezte egyedül nem képes gyermeke felnevelésére, emiatt elhatározta, hogy megöli. A nő április 4-én végzett a gyerekkel a XVIII. kerületben, majd másnap a gyilkosságot bejelentette a rendőrségen.

A Fővárosi Főügyészség a nővel szemben előre kitervelten, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Figyelemmel arra, hogy az ügyben kirendelt igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján a terhelt - kóros elmeállapota miatt - nem büntethető, az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság, a vádlott felmentése mellett rendelje el kényszergyógykezelését.

A bíróság kedden tartott előkészítő ülésen az ügyet tárgyalásra utalta, a tárgyalást megtartotta, a nőt felmentette és elrendelte a kényszergyógykezelését.

Kifejtették, a kényszerintézkedés határozatlan idejű büntetőjogi intézkedés, azonban azt a büntetés-végrehajtási bíró a kényszergyógykezelés megkezdésétől számított hat hónap eltelte előtt - elmeorvos-szakértői vélemény alapján - hivatalból felülvizsgálja.

Ha a kényszergyógykezelést nem szünteti meg, a felülvizsgálatot hat hónaponként megismétli. A büntetés-végrehajtási bíró a kényszergyógykezelés felülvizsgálatáról tárgyaláson határoz. A tárgyaláson az ügyészt, a védőt és - feltéve, hogy állapota miatt megjelenhet, és a jogainak gyakorlására képes - a kényszergyógykezelés alatt álló személyt meg kell hallgatni - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket