Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Június 26. 12:06, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel vasárnap.

Felidézték, Magyarország áprilisban vezetett be átmeneti könnyítést a háborús helyzet miatt, az ukrajnai áruellátás biztosítása érdekében. Az ukrán közúti fuvarozók mentesülnek a fuvarozási engedély használatának kötelezettsége alól, ha Ukrajnába tartanak, vagy onnan érkeznek Magyarországra. Ez a lehetőség a korábbi döntések alapján június végéig lenne érvényben, ám az ideiglenes intézkedést ismét meghosszabbítják - írták.

A háború miatt más országok fuvarozói jellemzően elkerülik Ukrajnát. Így szinte kizárólag ukrán teherautók juttathatják el a szomszédos országba a létfontosságú élelmiszereket, gyógyszereket is. Az ukrán fuvarozók azonban adminisztratív kötelezettségeiket csak rendkívüli nehézségek árán, sok esetben egyáltalán nem képesek teljesíteni.

A TIM közlése szerint a teherforgalom és az áruellátás biztosítása érdekében az ukrán vállalkozások fuvarozási engedély nélkül hajthatják végre a Magyarország és Ukrajna területét érintő kétoldalú és tranzit fuvarozási műveleteiket. A mentességet ezúttal az Európai Unió és Ukrajna között előkészületben lévő közúti árufuvarozási megállapodás megkötéséig hosszabbítják meg, amely hatályban maradásáig rendezi majd a kétoldalú és a tranzit fuvarozások ügyét. Az engedélymentes közlekedésnek köszönhetően az ukrán közúti szállítmányok előzetes regisztrációját sem kell elvégezni a BiReg elektronikus rendszerben.

Az ukrán fél kölcsönösségi alapon a magyar fuvarozók számára is fuvarozási engedély használata nélkül teszi lehetővé a tranzit és kétoldalú műveletek végrehajtását. Az Ukrajna területét nem érintő, Magyarországon áthaladó tranzit és a harmadik országos fuvarozás változatlanul engedélyköteles - közölte a TIM.

Címkék: július, teherautó, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket