Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2018. Január 06. 10:14, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Jimmy Carter is a magyar Szent Korona visszatérésének évfordulójára emlékezik

Jimmy Carter is a magyar Szent Korona visszatérésének évfordulójára emlékezik

Jimmy Carter volt amerikai elnök is a magyar Szent Korona visszatérésének évfordulójára emlékezik.

Carter elnök Szenczy Sándor baptista lelkésznek, a magyar Baptista Szeretetszolgálat Washingtonban dolgozó vezetőjének címzett levelében intézett üzenetet a magyar néphez. A levélben a tekintélyes politikus kifejezte örömét, hogy csatlakozhat Szent István koronája visszatérésének évfordulós emlékezéseihez.

"Ez volt a kezdete országaink javuló kapcsolatainak, és Magyarország ekkor kapta meg a legnagyobb kedvezményt élvező állam státuszát az Egyesült Államoktól" - fogalmaz üzenetében a volt elnök.

Jimmy Carter egyúttal üdvözölte a baptisták szolgálatait, Biblia-óráit és óvodás, valamint iskolás gyermekek körében végzett hivatásmunkáját is.

A tavaly ősszel 94. évébe lépő volt elnök maga is hívő baptista, aki szülővárosában, a georgiai Plainsben manapság is Biblia-órákat tart vasárnaponként a templomban. A korona visszaszolgáltatásáról szóló döntését a krónikák szerint az amerikai és a magyar baptisták is szorgalmazták.

Annak idején az Amerikai Magyar Baptista Szövetség vezetője, Haraszti Sándor Billy Grahamnak, a híres prédikátornak közbenjárását kérte a korona ügyében, és Carter elnökként Graham unszolását is meghallgatva írta alá a magyar korona visszaszolgáltatásáról szóló elnöki rendeletét. Ez Billy Graham történelminek nevezett magyarországi látogatása után két nappal történt meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök