Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 11. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Egy kóros aminosav épül be a jelátviteli fehérjékbe, ezért jellemzi inzulinrezisztencia a kettes típusú (szerzett, időskori) cukorbetegséget.

Jelentette ki Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora a köztévében. A megfigyelést egyelőre nem publikálták, csak szabadalmaztatták.

A pécsi egyetemen rájöttek arra, mi okozza az inzulinrezisztenciát az 'időskori' cukorbetegeknél. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora elmondta: az inzulin hatására egy jel indul el a sejten belül, ez hozza létre az anyagcsere-, vagyis a vércukorcsökkentő, az értágító, illetve a sejtoszlást serkentő hatást. A jel hatására egy lyuk keletkezik a sejt membránjában, ezen keresztül a cukor beáramlik a vérből a sejtbe, így szabályozza az inzulin a cukrot a vérben.

Más hormonokra, így betegségekre is érvényes ez a jelátviteli mechanizmus – tette hozzá a szakember. Megfigyelték, hogy van egy anyagcsere-tünetegyüttes (metabolikus szindróma), melyben együtt van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, az anyagcsere, és a zsíranyagcsere zavara. Furcsállották, hogy jön a vérnyomás-szabályozás az anyagcseréhez. Mióta azonban tudjuk, hogy az inzulin hatástalansága az érfalakban is bekövetkezik (nem tágítja az ereket, így nem csökkenti a vérnyomást), közvetlen a kapcsolat az anyagcserezavar és a vérnyomás-emelkedés között – magyarázta a professzor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szív-érrendszeri halálozás a leggyakoribb Magyarországon, és annak a hátterében álló legfontosabb kockázati tényező az az anyagcsere-tünetegyüttes. Beszélt arról is, hogy az aminosav szerepéről az elméleti vizsgálatok csak részét végezték el, ezt követhetik a humán vizsgálatok.

Becslése szerint ha minden jól megy, 5-10 év szükséges ahhoz, hogy a mindennapi gyakorlatban is hasznosuljon a felfedezésük, a betegek ebből profitáljanak.
Arra a kérdésre, hogy miben hoz többet a felfedezésre épülő majdani terápia, azt válaszolta: az szerinte különösen a megelőzésben lesz hatékony, ez azonban egyelőre csak spekuláció. Kiemelte: Magyarországon ma jelenleg egy-másfél millió ember van abban az állapotban, ami a cukorbetegséget megelőzi. Lehetséges, hogy a terápiával meg lehet előzni, vagy el lehet tolni a cukorbetegség kialakulását – hangsúlyozta a professzor a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket