Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. Július 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Indulhat a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés

Indulhat a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága pénteki ülésén jóváhagyta a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását - tudatta a BKK közleményben.

Eredményes tender esetén 2021 tavaszán elindulhat és 2023-ban véget érhet a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Lánchíd rekonstrukciója.

A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, a munkálatokat a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, hitelből, illetve a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. A kormányzati hozzájárulásról még nem kötötték meg a támogatási szerződést, annak időpontja egyelőre ismeretlen, ezért a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki. Ez a tender csak akkor lehet eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll - közölték.

A BKK igazgatóságának döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint eredményes eljárás esetén a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap, melyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől.

A kivitelező feladata lesz újjáépíteni a híd közúti pályáját, gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezetet, azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat, restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket, kialakítani a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágítását, gyalogátkelőhelyet létesítése a pesti hídfő északi és déli járdája között, kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíteni a lépcsőket, rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a Duna medrét a híd környékén, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Lánchíd biztonságos használatáról a felújítás megkezdéséig a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak naponkénti ellenőrzéssel - tudatta a BKK.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket