Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Január 26. 07:40, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Hónapokon belül megkezdődik a fal építése az USA-mexikói határon

Hónapokon belül megkezdődik a fal építése az USA-mexikói határon

Donald Trump amerikai elnök szerdán megerősítette, hogy hónapokon belül megkezdődik a fal építése a mexikói határon.

Trump az ABC televízióak adott nterjújában hangsúlyozta: a mexikói határon létesítendő fal építési terveinek kidolgozása azonnal megkezdődik, s maga az építkezés is hónapokon belül megindul. A televízió már az elhangzás előtt előzetes részleteket közölt az elnöki interjúból.

Donald Trump utalt arra: változatlanul azt akarja, hogy Mexikó "száz százalékig" kifizesse a fal költségeit. Az elnök kifejtette: "viszonylag gyorsan" megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy Mexikó hogyan térítse meg ezeket a költségeket.

A választási kampányban Donald Trump többször kijelentette, hogy a falépítést Mexikó finanszírozza majd. Most először fogalmazott úgy, hogy Mexikó később téríti meg az építkezés költségeit. A leghatározottabban kizárta ugyanakkor, hogy a falépítést az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák. "Majd kifizetik, ennek meglesz a formája" - fogalmazott, hozzátéve: "amit teszek, az jó az Egyesült Államoknak". Úgy vélte, hogy az "jó lesz Mexikónak is."

Trump a tervek szerint rövidesen a belbiztonsági minisztériumba látogat, s várhatóan ott írja alá a fal építéséről szóló elnöki rendeletet egy sor más, a migrációs politikára vonatkozó rendelettel együtt.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a várható elnöki rendeletek rögzítik majd, hogy megnövelik a bevándorlási hivatalnokok létszámát, megerősítik a határvédelmi szerveket, átmeneti beutazási tilalmat vezetnek be a menekültek nagy részének befogadására, és Szíriából, valamint a Közel-Kelet hat másik országából bevándorolni szándékozók számára felfüggesztik a vízumkiadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.