Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2019. Július 18. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Háborús tömegsírt tártak fel Bosznia-Hercegovinában

Háborús tömegsírt tártak fel Bosznia-Hercegovinában

Feltehetőleg hat ember maradványait találták meg egy háborús tömegsír feltárásakor a kelet-boszniai Visegradon - közölte értesülését az N1 regionális hírtelevízió szerdán.

Az 1992-1995-ös boszniai háború idején eltűnt személyek felkutatásával megbízott intézet feltárása szerint a maradványok hat különböző személyhez tartoznak. A visegradi helyszín valószínűleg csak másodlagos tömegsír, ahová az eredeti sírból szállíthatták át a maradványokat az elkövetők azért, hogy eltűntessék bűntettük nyomait.

A maradványokat DNS-vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderítsék, pontosan kik is voltak az áldozatok.

A boszniai háború idején a szerb félkatonai erők etnikai tisztogatást kezdtek a környéken, és a történészek becslései szerint legalább 1700 bosnyákot gyilkoltak meg Visegradon.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúnak mintegy százezer halálos áldozata volt, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 04. 07:47, péntek | Külföld

Bejelentette Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium

Ellenőrzése alá vonta Vuhledar várost a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be csütörtök délután az orosz védelmi minisztérium.

2024. Október 03. 08:04, csütörtök | Külföld

Az Egyesült Államok árvíz sújtotta délkeleti államaiban tovább növekedett az áldozatok száma, és tömegeknél nincs áram

Az Egyesült Államok délkeleti államaiban kedden folytatódott a Helene hurrikán és az árvizek utáni kármentesítés, miközben a halálos áldozatok száma tovább növekedett.

2024. Október 03. 08:03, csütörtök | Külföld

Izraeli hadsereg: folytatódik a szárazföldi hadművelet Libanonban, elesett nyolc izraeli katona

Elesett nyolc izraeli katona Libanonban az Iránból támogatott Hezbollah síita terrorszervezet ellen folytatott szárazföldi harcokban – jelentette be az izraeli hadsereg szerdán.

2024. Október 03. 08:00, csütörtök | Külföld

Libanon elhagyására szólítja fel a magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium

A háborús helyzetben Libanon elhagyására szólítja fel a magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - tette közzé szerdán a KKM a Konzuli Szolgálat honlapján.