Városlista
2024. július 6, szombat - Csaba

Hírek

2011. Szeptember 13. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Elrabolták, majd egyenként agyonlőtték őket

Elrabolták, majd egyenként agyonlőtték őket

Huszonkét iraki síita zarándokot mészároltak le feltehetően szunnita radikális iszlamista fegyveresek hétfő este a nyugat-iraki el-Anbár tartományban - közölte a rendőrség.

A hívők - 22 férfi és nyolc nő - a dél-iraki Kerbelából utaztak Szíriába egy buszon és egy minibuszon.

A fegyveresek a fővárostól, Bagdadtól 300 kilométerre nyugatra megállították a két járművet, leparancsolták róla a nőket, és a férfiakat a nagyobbik buszon elvitték a főúttól néhány kilométerre. Ott leszállították, és egyenként agyonlőtték őket.

Irak 2006-2007-ben a polgárháború szélére sodródott, mindennaposak voltak a szunnita és síita felekezetek egymás elleni támadásai. Akkoriban a sivatagban elterülő el-Anbár tartomány volt a szunnita radikális iszlamista lázadók egyik fellegvára.

Előzőleg, hétfő reggel a Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvő Baakúbában ismeretlenek lelőtték az as-Suhada mecset imámját. A gyilkosok hangtompítós fegyvert használtak. A 63 éves szunnita hitszónok ismert volt arról, hogy rendszeresen ostorozta az al-Kaida terroristahálózatot.

Noha sokkal kevesebb az erőszakos cselekmény Irakban, mint volt 2006-2007-ben, továbbra is rendszeresek a kisebb-nagyobb merényletek, rajtaütések az arab országban.

Hétfőn autóba rejtett pokolgép robbant északon, Moszulban és Bagdadtól 50 kilométernyire délre, Iszkenderíjában. Egyik merényletnek sem volt halálos áldozata, de többen megsebesültek. (da)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 06. 08:25, szombat | Külföld

Vlagyimir Putyin: Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.