Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Április 02. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Idén semmiképpen sem lehet az ingatlanértékesítési piac fellendüléséről beszélni – állítja elemzésében a Dun & Bradstreet Hungária Kft. Az igazi fellendülést 2013-ra prognosztizálja a társaság.

Tavaly az iparágban hatvan százalékkal több végelszámolás indult, mint 2010-ben. A cégek bedőlési aránya is nőtt egy év alatt, és már eléri a 3,24 százalékot, azaz száz ingatlanügyletekkel foglalkozó cégből több mint három fizetésképtelen lesz egy éven belül - írja a Magyar Hírlap.

A gazdasági válság tavaly még javában érezhető volt, a hatás alól pedig az ingatlanügyletek szereplői sem tudták kihúzni magukat. A 2011-es év 42 415, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozással zárult. Alig telt el két hónap, és ez a szám 42 822-re nőtt.Tavalyhoz képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégek alapításának számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. 2010-hez képest az összesített eredményt tekintve nyolc százalékkal kevesebb céget alapítottak hazánkban a szektorban az ingatlan-adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén.

Keleti Józsefnek, a Bisnode-csoport országigazgatójának kommentárjából kiderül, hogy igencsak meglepő a cégalapítások iránti nagy lelkesedés, hiszen egyelőre szűkülő ágazatról van szó, amelyben a csökkenő keresleten egyre több cég osztozik. A tavaly indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem tíz százalékkal több volt az iparágban, illetve hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások hatvan százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokban, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket, és így próbálták menteni, ami még menthető volt, illetve több kényszer-végelszámolás is indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorítása következtében az éves beszámoló hiánya miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket