Városlista
2024. július 6, szombat - Csaba

Hírek

2012. Április 18. 07:07, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Benelux-hadsereget hozhatnak létre

Benelux-hadsereget hozhatnak létre

Még a héten megállapodást írnak alá a holland, belga és luxemburgi haderő közötti szorosabb együttműködésről – jelentette be kedden a holland védelmi miniszter.

Hans Hillen elmondta, hogy a Benelux-országok mindhárom haderőnemben – haditengerészet, légierő és szárazföldi erők – szorosabbra fűzik kapcsolataikat – számol be a holland újság, az NRC Handelsblad honlapja.

Elsőként a három ország ejtőernyőseinek kiképzését hangolják össze annak érdekében, hogy közös egységet állítsanak ki, és ugyanez vár a szárazföldi erőkre is. Cél továbbá, hogy fokozzák az együttműködést a katonai beszerzések területén és a gyakorlatok szervezésében is. Emellett a jövőben megnyitják egymás légiereje előtt a katonai repülőtereket is.

Hillen szerint az Európán belüli együttműködést a „kényszer szülte", annak érdekében, hogy ütőképesebb legyen a hadsereg.

„Európa sokkal többet fordít védelemre, mint az oroszok, de nagyon sok megy veszendőbe a parancsnoki szinteken és a tulajdonképpen fölösleges struktúrákban. Arra törekszem Európában és a NATO-ban is, hogy lehetővé váljék a sokkal mélyebb együttműködés" – mondotta a holland miniszter, aki nem zárja ki, hogy a jövőben a három ország hadseregéből egyetlen közös Benelux-hadsereg alakuljon.

A 2010-es holland kormányalakítás során egyezség született a hadi kiadások jelentős lefaragásáról, aminek következtében 10 ezer fővel csökkentették a katonaság létszámát. A most folyó koalíciós tárgyalásokon a várakozások szerint további összegeket vonnak el a katonai költségvetéstől.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 06. 08:25, szombat | Külföld

Vlagyimir Putyin: Moszkva a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja

Nem fegyvernyugvást kell elérni az ukrajnai háborúban, Oroszország a konfliktus teljes és végleges lezárását akarja elérni

2024. Július 05. 07:56, péntek | Külföld

Ukrán elnök: a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell vennie

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie.

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

2024. Július 04. 07:58, csütörtök | Külföld

A Fehér Ház tagadta, hogy Joe Biden az elnökjelölti küzdelemtől való visszalépést fontolgatja

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.