Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2014. December 15. 15:49, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

A légzőrendszer gyógynövényei a Dombóvári Herbáriumban

A légzőrendszer gyógynövényei a Dombóvári Herbáriumban

A Helytörténeti Múzeumban, a Dombóvári Herbárium beszélgetés-sorozat decemberi összejövetelén „A légzőrendszer gyógynövényei” címmel dr. Bencze Bálint tartott előadást.

Az anatómiai, élettani és kórtani ismeretekről, valamint a hozzákapcsolódó gyógynövényekről is színesen-érdekesen, közérthetően beszélt.
A légzőrendszerünket a születésünktől életünk végéig fokozottan fenyegetik a környezeti ártalmak, mint például a szennyezett levegő, vagy különféle baktériumok, vírusok. Érdemes gondot fordítani a légúti betegségek megelőzésére különösen télen amikor a nátha, influenza újult erővel terjed. Gyakran nem kerülhető el, a zárt közösségben, zsúfolt helyen való tartózkodás, de a fertőzés terjedésének csökkentésében némi segítséget nyújthatnak a gyógynövények

Légfrissítés természetes illóolajakkal, meleg kakukkfű-, útifűtea esetleg mézzel édesítve, vagy akár pár szem gyógyfüves cukorka megnehezíti a kórokozók dolgát. Persze előfordul, hogy mégis súlyosabb szövődmény alakul ki, és szükséges a modern orvostudomány segítsége.
Asztma, tüdőgyulladás vagy az újra támadásba lendülő tuberkulózis (TBC) esetén kizárólag kiegészítő kezelésre való a természet patikája a kezelőorvossal történt egyeztetés mellett. Tünettől függően segítségünkre lehet csokornyi szép és hasznos gyógyfű, köztük a mályvafélék, bodzavirág, hársfavirág, martilapu, apróbojtorján vagy az orvosi zsálya.
Érdekességként szó volt az említett növények népi és tudományos elnevezésének kialakulásáról is, mint a kakukkfűé, ami akkor nyílik mikor a kakukkmadár megszólal, a zsályáé melynek tudományos neve salvia...és jelentése „gyógyítani”, vagy az emberi tüdőre emlékeztető mintázatú és alakú pettyegetett tüdőfűé.

A Dombóvári Herbárium a jövő évben is várja az érdeklődő látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 03. 08:48, csütörtök | Helyi

Új, 29 férőhelyes parkoló épül a dombóvári vasútállomással szemben

A kiviteli munkákra vonatkozó szerződés aláírására és a munkaterület átadására a október 2-án került sor.

2024. Október 01. 13:42, kedd | Helyi

„Fekete István nyomában” XVI. Természetismereti, életrajzi, terepi akadályverseny

A „Fekete István Emlékösvény” körülbelül 6 km-es szakaszán lebonyolításra kerülő, természetismereti és az író a környékhez kapcsolódó emlékeivel, írásaival foglalkozó vetélkedőre 3 fős csapatok jelentkezését várják.

2024. Szeptember 30. 10:00, hétfő | Helyi

Abszolút Világbajnok Gasparics Zoltán

Gasparics Zoltán az IBFA szövetség által Olaszországban, Pomeziaban évente megrendezett 27. Mr. & Ms. World IBFA testépítő világbajnokságon kategóriájában világbajnoki címet szerzett.

2024. Szeptember 30. 08:24, hétfő | Helyi

Sportágválasztót rendeztek Dombóváron

A sportegyesületek lelkesedése, az iskolák magas számú részvétele igazán kiváló hangulatot teremtett a város legnagyobb sporteseményén, nagy nyüzsgés volt az Újvári Kálmán Sporttelepen és a Farkas Attila Uszoda udvarán.