Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Május 20. 07:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A földhöz "ragadt" a Dragon

A földhöz

Műszaki okok miatt megszakították szombaton a floridai Cape Canaveral állomáson a történelem első magánűrhajójának a világűrbe történő felbocsátását.

Az ember nélküli Dragon (Sárkány) űrkapszulát a kaliforniai Space Exploration Technologies (SpaceX) magánvállalat juttatta volna a világűrbe egy Falcon 9 hordozórakétával. Mind a rakétát, mind pedig az űrkapszulát ez az amerikai cég tervezte.

A közép-európai idő szerint 10.55-re előirányzott szombati felbocsátás során a visszaszámlálást az utolsó másodpercben leállították, mert a számítógép az egyik alacsonyabb fokozatú rakéta hajtóművében a normálisnál magasabb nyomást észlelt.

Ha ki tudják javítani a hibát, legközelebb jövő héten kedden próbálják meg újra elindítani az űrhajót.

A tervek szerint az űrhajó csatlakozott volna a nemzetközi űrállomáshoz (ISS), ahová Don Pettit amerikai űrhajós fogta volna be egy robotkarral. A Dragonnal 521 kilogramm hasznos terhet - egyebek között élelmiszert, laptopokat és elemeket - szándékoztak az ISS-re juttatni. További feladata, hogy az űrállomásról 660 kilogramm rakományt hozzon vissza a Földre.

A Dragont eredetileg február 7-én bocsátották volna fel az űrbe, de ezt akkor elhalasztották, mert a szakembereknek több időre volt szükségük az űrállomáshoz való kapcsolódást biztosító program teszteléséhez. Az újabb időpontot a SpaceX az amerikai űrhivatallal (NASA) közösen tűzte ki.

A NASA az űrsiklók kivonása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit. A lehetőséggel élni kíván a Sierra Nevada, a Blue Origin, az Orbital és a Boeing is. A vetélytársak közül a SpaceX volt az első, amely 2010. december 9-én képes volt egy űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd onnan biztonságosan visszahozni. A NASA 1,6 milliárd dollár értékű szerződést kötött a vállalattal űrhajósoknak és hasznos rakományoknak az ISS-re juttatása céljából.

A NASA az űrsiklók kiselejtezése óta az orosz Szojuz űrhajókkal küld fel űrhajósokat a nemzetközi űrállomásra, fejenként 56 millió dollárért. A SpaceX számításai szerint ez a költség az ő esetében ennek kevesebb mint felét, 20 millió dollárt fog kitenni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket