Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2015. Szeptember 03. 18:56, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI, fotó: Somogyi Milán

A dombóvári horgász egyesület rendőrségi feljelentést tett a Kaposon történt halpusztulás miatt

A dombóvári horgász egyesület rendőrségi feljelentést tett a Kaposon történt halpusztulás miatt

Rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás gyanújával ismeretlen tettes ellen a Dombóvári Városi Horgász Egyesület - közölte Bischof Attila, a szervezet elnöke az MTI-vel kedden.

Beszámolója szerint a Kapos folyón múlt hét közepén kezdődött halpusztulás szombattól érte el Dombóvárt, azóta "nincs élő hal a vízben". Megjegyezte azt is, hogy a haltetemek összegyűjtése nehézkes, mert sekély a víz.
Többségében ponty, süllő, harcsa, csuka, amur, keszegfélék és egyéb védett halak estek áldozatul a vízszennyezésnek, a folyó fenekéről folyamatosan újabb tetemek kerülnek elő, ezek begyűjtésére hálót feszítettek ki a vízügyi hatósággal egyeztetve - tette hozzá.
Bischof Attila elmondta azt is, hogy két évvel ezelőtt a kaposvári cukorgyár által okozott vinasz-szennyezés után pusztultak ki ennyire a halak a Kaposból, amit követően legalább fél évig nem lehetett horgászni a folyón.
Múlt hét közepén a Kométa 99 Zrt. kaposvári sertésfeldolgozó telephelyén egy biztonsági szelep meghibásodása miatt ammónia-szivárgás volt. A hibát rövid időn belül elhárították, a szivárgás megszűnt, így másnap a telephelyen és a környékén is újraindult a termelés.
Az üzemzavar után a horgászok azt tapasztalták, hogy a Kapos vize barnássá vált, a halállomány teljesen eltűnt, illetve a halak pusztulását észlelték a folyó teljes Somogy megyei szakaszán a cég telephelyétől kezdődően.
A tömeges halpusztulás miatt általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal a Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán péntektől.
A Kométa '99 Zrt. vállalta, hogy a vizsgálat befejezését követően "a kimutatott" halveszteség pótlásáról gondoskodik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.