Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2014. Október 26. 09:09, vasárnap | Helyi
Forrás: Erdősné Fedeles Zita

1956-ra emlékeztek a Belvárosiban

1956-ra emlékeztek a Belvárosiban

„A béketűrés népe fellázadt, és maga ment a sorsának elébe”

Az 58 évvel ezelőtti nagy, történelemformáló napok a magyarság életében 1848 márciusához hasonlíthatók. Csakhogy 1956-ban hamarabb jött a bukás, utána véres, kegyetlen megtorlással.

A műsor összeállítói - Dr. Smátroláné Renczes Edit és Nyári Éva - arra törekedtek, hogy középpontba állítsák a magyarok hősies erőfeszítéseit, a nemzet felemelkedését a mélypontról. Ha csak néhány napra is, de a magyarok kivívták a szabadságukat. A fekete ruhába öltözött 8.a osztály ifjai megelevenítették a világháború utáni újjáépítés időszakát, a Rákosi-korszakot, amikor mindennapossá váltak a bebörtönzések, a kivégzések. A magyarok álmai szertefoszlottak, október 23-án „fekete-fehérben menetelt szépen a kritikus tömeg” megelégelve a sok igazságtalanságot. Válaszul dübörögtek a szovjet lánctalpasok, leverték a forradalmat. Zokog ez a föld - énekelték szívbemarkolóan a lányok, számon kérték az idegen megszállókon 1000 év alatt a sok szenvedést és megaláztatást.

Akik nem láttak más kiutat, azok külföldre menekültek. Az itthon maradók egy jobb jövő reményével búcsúztatták őket:
„Az úton majd néha gondolj reám,
Ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár.”

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 03. 08:48, csütörtök | Helyi

Új, 29 férőhelyes parkoló épül a dombóvári vasútállomással szemben

A kiviteli munkákra vonatkozó szerződés aláírására és a munkaterület átadására a október 2-án került sor.

2024. Október 01. 13:42, kedd | Helyi

„Fekete István nyomában” XVI. Természetismereti, életrajzi, terepi akadályverseny

A „Fekete István Emlékösvény” körülbelül 6 km-es szakaszán lebonyolításra kerülő, természetismereti és az író a környékhez kapcsolódó emlékeivel, írásaival foglalkozó vetélkedőre 3 fős csapatok jelentkezését várják.

2024. Szeptember 30. 10:00, hétfő | Helyi

Abszolút Világbajnok Gasparics Zoltán

Gasparics Zoltán az IBFA szövetség által Olaszországban, Pomeziaban évente megrendezett 27. Mr. & Ms. World IBFA testépítő világbajnokságon kategóriájában világbajnoki címet szerzett.

2024. Szeptember 30. 08:24, hétfő | Helyi

Sportágválasztót rendeztek Dombóváron

A sportegyesületek lelkesedése, az iskolák magas számú részvétele igazán kiváló hangulatot teremtett a város legnagyobb sporteseményén, nagy nyüzsgés volt az Újvári Kálmán Sporttelepen és a Farkas Attila Uszoda udvarán.